COM-ES-TIC, Xerrada sobre Seguretat Informàtica a les EELL

Publicat per Ignasi Fernández el

Una de les empreses més importants o més grans de cada municipi acostuma a ser els seus propis Ajuntaments. Si més no, acostuma a ser una de les empreses amb un major pressupost econòmic i l’administració de referència més propera per a la ciutadania.

En els últims mesos s’’ha parlat molt de serveis bàsics com neteja, seguretat ciutadana, educació o sanitat. És lògic per què és allò més immediat que veiem. També es parla de digitalització de les administracions públiques, de transparència, d’apropar o fer accessible tots els serveis 24h… Però, qui hi ha darrera de tots aquests tipus de projectes?

Amb la situació actual de pandemia, confinaments i on s’ha potenciat el treball remot, un dels serveis que ha estat essencial i bàsic, per què els serveis públics més propers a la ciutadania no s’aturin, han estat els serveis de tecnologia i sistemes d’informació dels nostres Ajuntaments. Un servei que no sempre és visible, o que malhauradament és visible quan hi ha problemes. Un servei, on malgrat treballi en una de les empreses més grans o importants dels seus municipis no sempre ha tingut reconegut els recursos (econòmics o humans) que caldria dins d’una societat de la informació.

Darrera d’aquests serveis, hi ha tot un col·lectiu de persones que “també” han estat essencials, que han estat al peu del canó des de el mes de març de 2020 amb jornades laborals en molts casos interminables contant amb uns recursos econòmics i tecnològics molt limitats garantir la continuïtat dels serveis (amb dificultats de contractació, dificultats de disponibilitat de material i també dificultats en l’analfabetisme digital que estava latent en moltes organitzacions).

Per acabar d’animar la situació, una de les últimes modes o “trend-topic” està siguent els atacs informàtics. La seguretat en els sistemes d’informació i els ciber-atacs no és un tema de ciència ficció, de pel·lícules o del futur. Estem a “pocs minuts” de que les nostres dades públiques -com a ciutadans- puguin ser segrestades. Quins mitjans o mecanismes disposem en les EELL per lluitar contra aquestes situacions? quines bones pràctiques estem duent a terme? Quina administració serà la següent en patir un segrest d’informació o un atac informàtic de qualsevol tipus?

En aquest context, s’inicia el cícle de xerrades “COM-ES-TIC” de la Comunitat de Tecnologia de les Administracions Locals (COMTIC), amb l’objectiu de compartir experiències, coneixements i bones pràctiques. Cada dos mesos, i amb temàtiques proposades per els més de 300 membres de la COMTIC farem aquesta trobada de caire distès per veure “COM-ES-TIC”. En aquesta primera xerrada parlarem de ciberseguretat, dels atacs informàtics que han patit Ajuntaments com els d’Arenys de Mar, Cambrils, Lloret de Mar, Tremp, Vilafranca… compartint l’experiència de primera mà. L’assistència a la xerrada és gratuïta per als membres de la COMTIC.